IM Stefan Kuipers wint Café schaaktoernooi in Vught

Op een zonovergoten terras in het centrum van Vught streden schakers uit binnen- en buitenland om de hoogste eer. Hoewel er natuurlijk ook serieus werd geschaakt, vierde de gezelligheid de boventoon. Mooi weer, een glaasje fris of bier er bij, kortom een geslaagd toernooi.
Helaas deden er dit jaar niet zoveel schakers mee in Vught. De teller bleef op 37 steken!
Of het nu lag aan de minder goede weersomstandigheden van de afgelopen dagen of aan het feit dat er in Utrecht het OKU werd gespeeld weten we niet. Maar hoe dan ook, het niveau was er niet minder om. De eerste tien op de ratinglijst hadden een gemiddelde rating van 2170. Voor het eerst in de 25 jarige geschiedenis van het Café schaaktoernooi in Vught deed er zelfs een echte grootmeester mee: GM Vladimir Epishin (2554) uit Rusland.
Maar kado krijgen deed hij het niet. IM Stefan Kuipers (2413, Schaakstad Apeldoorn), FM Dirk van Dooren (2346, Landau Zeeland) en anderen, deden er alles aan om het schaakleven van Vladimir zo moeilijk mogelijk te maken. En niet zonder succes!
Epishin speelde in de 2e ronde met zwart tegen Arnoud Jansen (1928, de Drie Torens)
Hij stond na eigen zeggen beter, maar zag op de 21 zet mat in één over het hoofd!
Een regelrechte sensatie. De partij trok natuurlijk veel aandacht. Arnoud liet aan iedereen zien hoe hij gewonnen had en Vladimir ………… die vloekte hardop in het Russisch.
Toen Epishin in de 5e ronde ook nog eens van Dirk van Dooren verloor was zijn kans op de eindzege verkeken.
Wie deden het dan wel goed? De al eerder genoemde Stefan Kuipers wist achtereenvolgens te winnen van Roland Robinson (1800, HSC), Carlos Hemmers (1926, De Baronie), Sebastiaan Dijksman (2013, De stukkenjagers), Bob Jansen (2238, KiNG), Pim Blijlevens (1948, HSC) en César Becx (2013, De stukkenjagers) om vervolgens in de laatste ronde Remise te spelen tegen de als 19e geplaatste Ingeborg Jansen (1828, S.Landau), die op een keurige 3e plaats wist te eindigen.
Dirk van Dooren, die in de 2e ronde verloor van Johan Wuijts (1921, HSC) wist zich goed terug te vechten en eindigde op de 2e plaats.
Met 4 uit 7 was Sije Zeldenrust de beste schaker van organiserende vereniging De Vughtse Toren.

 

bekijk hier de eindstand