NBSB-competitie ronde 5, 1e team

Woensdag 23 februari 2016, Wim Viering

 

 logonbsb

 

Vughtse Toren 1: punt verloren of punt gewonnen?

 

In de vijfde ronde heeft ons eerste team gelijkgespeeld tegen De Drie Torens 2 uit Tilburg. Het was een merkwaardige wedstrijd, waarin in het begin alles op rolletjes leek te lopen. Niemand leek echt in gevaar, maar toch liepen we in de wedstrijd steeds achter de feiten aan. Steven (bord 7) leek beter uit de opening te komen, maar na ruil van een aantal stukken, was de lol er snel af: remise dus. Daarna leverde de partij van Henk (4) een flinke tegenvaller op. Aanvankelijk had hij actief stukkenspel, maar pionverlies betekende het begin van het einde.

Onze kopman Hans kwam wat moeizaam uit de opening. Dankzij een kwaliteitswinst slaagde hij er echter in een sterk vijandelijk loperpaar te neutraliseren, met een knappe remise als resultaat.

Evelina (6) kreeg in een ongeveer gelijkstaande stelling remise aangeboden. Doorspelen was het devies en met succes want de vijandelijke vesting werd daarna bekwaam opgerold.

Een 2-2 tussenstand en al onze borden stonden beter….. Wedstrijd binnen? Nee dus. Marc (3) stond vrijwel de gehele partij beter, maar verspeelde zijn dame aan het eind. Wim (2) had een remise-aanbod in een iets betere stand (maar onduidelijk hoe te winnen). In de overtuiging dat Geert en Tom het volle punt zouden scoren, werd het aanbod geaccepteerd.

Geert (5) bracht daarna de stand in de wedstrijd weer gelijk door zijn tegenstander langzaam maar zeker voor steeds grotere raadsels te plaatsen. Ook Tom (8) leek dat te doen. Vrijwel de hele partij stond hij duidelijk beter, maar een onverwachte vijandelijke dame-zet bracht hem plotseling in de problemen. “Onnodig” zei meneer Fritz later, “je stond nog steeds gewonnen!” Uiteindelijk bood de tegenstander van Tom remise aan. Een wat merkwaardig aanbod want menigeen zou met een paard voor tegen twee pionnen voor de winst zijn gegaan. Tom nam het aanbod na overleg aan, en later bevestigde meneer Fritz dat het inderdaad remise had kunnen worden….

Samengevat: we hadden volop kansen om de wedstrijd te winnen, maar met de slotremise dachten we alsnog aan een nederlaag ontsnapt te zijn…