Ruime overwinning voor eerste team

Op 5 november kregen we de Kentering uit Rosmalen op bezoek. Qua rating zouden we het op de eerste drie borden moeilijk krijgen maar op de overige 5 hadden we een overwicht, dus er was goede hoop op een (kleine) overwinning. Zoals bekend zeggen ratings op ons niveau lang niet alles, dus de uitslag was anders dan de verwachting: een dikke overwinning!

 

De opening verliep bij iedereen goed tot voorspoedig, alleen Henk had het moeilijk om het juiste antwoord te vinden tegen het koningsgambiet. Langzaamaan verschenen er voordeeltjes op de diverse borden in de vorm van een pion (Evelina) of een kwaliteit (Frits en Tammo) of gewoon een betere stelling zoals bij Tom. Hij  zet zijn voordeel om in een koningsaanval en weet als eerste het punt binnen te slepen. Ook Frits (getergd door zijn onnodige verlies in de vorige ronde) zet zijn kwaliteitsvoorsprong om in een overwinning. Vervolgens scoort  Geert een prima plusremise tegen een overwicht van 260 ratingpunten, voorwaar een knappe prestatie.

 

Maar het houdt hier niet op: Hans is weliswaar niet helemaal tevreden over zijn speelwijze maar haalt wel degelijk via goed spel het volgende punt binnen. De tegenstander van Evelina gaat te optimistisch in de aanval en zet daarbij zijn dame buitenspel op de a-lijn. Evelina gaat aan de andere kant van het bord in de tegenaanval en scoort spoedig ons volgende punt. En tenslotte heeft de tegenstander van Henk na een verkeerde beslissing het initiatief en een pion verspeeld en haalt Henk daarna met solide spel de vis op het droge.  De tussenstand: 5,5 – 0,5!

 

Het had nog mooier kunnen worden, maar helaas ziet Tammo met een kwaliteit voorsprong een “lopervork” tegen 2 torens over het hoofd en staat hij opeens een pion achter. Hij krijgt geen kans meer en moet gedesillusioneerd opgeven. Ook Kees, die de hele tijd goed staat, ziet een kleine combinatie over het hoofd en komt een pion achter. De laatste tijd heeft Kees echter laten zien hoe taai hij is en ook nu verdedigt hij de  stelling zo goed dat remise uiteindelijk een terechte uitslag is.