Uitslag Seniorentoernooi

Pierre Smeets NBSB Veteranenkampioen 2015, Theo Slisser wint Seniorentoernooi. 3e donderdag in november, al 30 jaar een begrip op de Brabantse schaakkalender. Ook dit jaar wisten 56 schakers van 50 jaar en ouder de weg naar Vught weer te vinden. Het NBSB Veteranenkampioenschap was zoals we dat de laatste jaren gewend zijn tot de laatste ronde spannend.  Na de 6e ronde ging Pierre Smeets (2063, HMC) met 5,5 uit 6 aan kop, gevolgd door Charles Kuijpers (1967, De Pion) met 5 uit 6 met wie Pierre in de 4e ronde remise had gespeeld.

De laatste ronde moest de beslissing vallen. Pierre moest tegen de plaatselijke favoriet Tammo Hagedoorn (1685, De Vughtse Toren) die in de 6e ronde Charles knap op remise had weten te houden. Charles moest met zwart tegen Tom Fürstenberg (1813, De Vughtse Toren). Zouden zowel Pierre als Charles verliezen, dan zou voor het eerste in de geschiedenis een speler van de Vughtse Toren kampioen worden. Maar zover kwam het niet. Zowel Pierre als Charles wonnen, waardoor deze respectievelijk als 1 en 2 eindigden. “Ik lijk wel de Poulidor van Vught” grapte Charles tijdens de prijsuitreiking. “Maar volgend jaar probeer ik het opnieuw”.

In het Bertie Brandwijk Senioren toernooi leek Theo Slisser (2061, BSG) met 6 uit 6 naar een eenvoudige eindoverwinning te gaan. Toch gebeurde er in de laatste ronde nog iets bijzonders. Theo mocht met wit tegen de als eerste geplaatste Wilbert Kocken (2139, De Drie Torens). Wilbert, die door verlies in de 2e ronde tegen Henk van Evert (1892, DeVughtse Toren) zijn kansen op de eindoverwinning in rook op zag gaan, had zich toch weer knap naar boven gewerkt en mocht in de laatste ronde weer aan tafel 1 plaatsnemen.

Wilbert maakte op een gegeven moment een onreglementaire zet. Theo stak zijn hand uit om Wilbert op die onreglementaire zet te wijzen. Wilbert echter, was in de veronderstelling dat Theo op wilde geven en nam de uitgestoken hand aan. “Nee”, zegt Theo, “ik geef niet op, ik claim winst i.v.m. de onreglementaire zet. Maar Wilbert, die zijn onreglementaire zet niet had gezien, was van mening dat Theo op een onjuiste wijze geclaimd had. De wedstrijdleider werd er bij geroepen. Maar nog voordat de wedstrijdleider een beslissing kon nemen, stelde Theo voor om er remise van te maken. Zo gezegd zo gedaan.

Zo eindigde het toernooi toch nog in een vriendschappelijke sfeer.