Het is ongeveer 20 jaar geleden dat Ton samen met Sije Zeldenrust heeft deelgenomen aan een cursus Scheidsrechter A.
De cursus bestond uit:
– FIDE-reglement/spelregels
– FIDE-reglement/wedstrijdregels
– FIDE-reglement, aanhangsels rapid en snelschaak
– KNSB-competitiereglement en bekerreglement
– Schriftelijk examen
Tijdens het examen mocht je het reglement bij de hand hebben, een makkie zou je denken.
Niets was minder waar. Je kreeg een aantal bijzondere situaties voorgelegd met de vraag hoe jij als scheidsrechter zou reageren. Zowel Sije als Ton waren blij met voldoende!
Waar Sije stopte ging Ton door. Hij nam deel aan de cursus Indelingsdeskundige A.
De cursus bestond uit:
– Zwitsers systeem op Weerstandspunten
– Bergertabellen
– Tie-breaksystemen (waaronder WP en SB)
– Clubsystemen (Keizer, etc.)
– Systeem Amsterdam
– Simultaans
– Schriftelijk examen
Tijdens het examen moest je o.a. handmatig een Zwitsers toernooi in kunnen delen.
Als je Scheidsrechter A + Indelingsdeskundige A met goed gevolg had afgesloten, dan kreeg je het diploma Wedstrijdleider A.
Wedstrijdleider B
Om in aanmerking te komen voor de titel Wedstrijdleider B, moest je na het behalen van het diploma Wedstrijdleider A een aantal stages lopen. Ton heeft o.a. stage gelopen tijdens twee wedstrijden uit de KNSB competitie en tijdens het NK snelschaken voor de jeugd.
De volgende stap is de opleiding tot Nationaal Arbiter.
De opleiding bestond uit:
– Herhaling Scheidsrechter A
– Leiden en arbitreren van alle soorten (evt. internationale) wedstrijden
– Aanhangsels voor visueel gehandicapten en afbreken
– FIDE- en KNSB-ratingreglement
– FIDE-titelreglement
– Herhaling Indelingsdeskundige A
– Zwitsers systeem op Weerstandspunten
– Beslissen welke vorm van Zwitsers gewenst is
– Zeldzamer systemen (Scheveningen, Hutton)
– Simultaans
– Ratingsystemen
– Schriftelijk examen
Het examen was een combinatie van de examens Scheidsrechter A en Indelingsdeskundige A, uitgebreid met vragen over het Rating- en Titelreglement. Met name de laatste twee waren behoorlijk pittig.
Hier hield Ton het voorlopig voor gezien. Hij ging het geleerde in de praktijk brengen.
Zo was Ton ondermeer 11 jaar competitieleider van de NBSB, organiseerde hij een aantal jaren het Brabants Kampioenschap, was hij hoofdwedstrijdleider van het NK snelschaken voor clubteams en had zitting in de scheidsrechterscommissie van de KNSB.
Maar drie jaar geleden kroop het bloed waar het niet gaan kon. De behoefte om grote Internationale toernooien te mogen leiden werd steeds groter. Dan toch maar de volgende stap proberen te maken.
FIDE Arbiter
Om in aanmerking te komen voor de titel Fide Arbiter, heb je na het behalen van het diploma Nationaal Arbiter 3 stages nodig uit toernooien / kampioenschappen die zijn aangemeld bij de Wereldschaakbond FIDE. Daarnaast moet je een FIDE-seminar met succes afleggen.
In het seizoen 2011-2012 heeft Ton 5 wedstrijden uit de Meesterklasse van de Nederlandse competitie geleid (5 wedstrijden geldt als 1 stage).
In de zomer van 2012 heeft hij stage gelopen tijdens het NK Veteranen in Oosterbeek en tijdens het Belgisch Kampioenschap in Lommel (B).
De laatste horde was het Fide Seminar.
Het probleem is dat dit Seminar pas één keer in Nederland is gehouden. En om nu even naar Lima in Peru of iets dergelijks te gaan, dat ging toch wel wat ver.
Gelukkig werd in het voorjaar van 2013 het Seminar via Internet georganiseerd.
De inhoud van het Seminar was ongeveer gelijk aan de opleiding tot Nationaal Arbiter, met het verschil, dat de norm voor het examen veel hoger ligt. Je moet namelijk minimaal een score van 80% behalen. Het mag duidelijk zijn, het is Ton gelukt!
De scheidsrechterscommissie van de Fide beoordeelt vervolgens alle resultaten waarna tijdens een Fide Congres de titel wordt bekrachtigd.
En nu nog Internationaal Arbiter? Wie weet. De eerste aanvragen om stage te lopen bij grote internationale toernooien zijn al de deur uit.