Vughtse Toren 1 wint van koploper de Combinatie 2

Zaterdag 25 november speelde de Vughtse Toren 1 thuis tegen de Combinate 2, die gedeeld koploper was (samen met Dubbelschaak). De winst was overtuigend: 5-3!

Op bord 3 won Henk al snel: na een rustige opening joeg de tegenstander een loper weg met h3 en g4, maar had het klassieke paardoffer niet goed doorgerekend wat al snel tot een onspeelbare stand leidde: 1-0. En spoedig volgde ook Frits met winst (bord 8). Het begon snel met een 3-tal pionnen winst, maar hij moest zijn loper geven om mat te voorkomen. Echter, de drie verbonden pionnen in het centrum gaven de doorslag (2-0).
Op bord 4 speelde Tom tegen de enige dame in het gezelschap. Na een pretentieloze maar solide opening kreeg hij een ontwikkelingsvoorsprong ten koste van een geïsoleerde pion op d4. Die bleek allesbehalve zwak. Na een gewongen afruil kwam hij een pion voor. Zijn tegenstandster had een listig schaakje in gedachten en bereidde dat volgens (haar) plan gedegen voor. Tom voelde wat er ging komen en deed net of zijn neus bloedde en pikte een 2de pion in. Het gedroomde schaak kwam er inderdaad maar bleek een blunder: de dame ging verloren (3-0).
Dat zag er goed uit, zo’n voorsprong hadden we niet durven hopen.
Helaas moest Tammo (bord 2) zich gewonnen geven. Door de afwezigheid van Wim hadden we Tammo op bord 2 gezet, een uitdaging voor Tammo. Hij speelde goed, maar een klein foutje leidde tot pionverlies, waarna ook de partij verloren ging (3-1)
Nadat ook Tonnie (bord 6) zijn partij in winst kon omzetten, was het zowaar 4-1. Ook Tonnie speelde een puike wedstrijd, kon de stelling naar zijn hand zetten en won uiteindelijk een stuk. Maar hierdoor kreeg zijn tegenstander wel mogelijkheden. Tonnie kon alle dreigingen pareren en zijn tegenstander gaf gedesillusioneerd op.
Intussen had Kees (bord 7) een te optimistische pionzet gedaan, in een overigens complete remisestelling. Helaas kon Kees dit niet meer bolwerken, maar wel zeer goed gespeeld (4-2).
En met nog twee partijen te spelen, Marc (bord 1) en Geert (bord 5), moet het toch kunnen. Beide stelling zijn in evenwicht……
En ja hoor, de laatste twee partijen zijn nagenoeg tegelijkertijd remise gegeven! Marc had wat minder speelruimte, maar door secuur spel en goed verdedigen kwam hij er uiteindelijk zelfs beter uit, waarna hij in het teambelang een remiseaanbod accepteerde. Geert kwam eigenlijk nooit in gevaar (behalve met de tijd dan) en had zelfs wat meer kansen. Maar na de beslissende remise van Marc werd als laatste op dit bord ook hier een remise opgetekend.
Kortom, een prachtige uitslag (5-3)!
Op 16 december 2017 eerst uit tegen EVS en vervolgens op 3 februari 2018 de (beslissende?) thuiswedstrijd tegen Dubbelschaak!