Wijziging regels externe competitie

Zondag 12 oktober 2014, Ton van Roon
 

logonbsb

Per 1 juli 2014 heeft de FIDE de regels aangepast. De belangrijkste is de wijziging omtrent mobiele apparatuur. Tot nu toe was het geen probleem als iemand een GSM of ander mobiele apparatuur bijvoorbeeld een tablet mee naar de wedstrijd nam. Alleen als de GSM afging, dan had men de wedstrijd verloren. Om het vals spelen tegen te gaan, heeft de FIDE deze regel aanzienlijk aangescherpt. Artikel 11.3b uit het FIDE reglement zegt het volgende:

Tijdens de wedstrijd is het een speler verboden om een mobiele telefoon, elektronische communicatiemiddelen of andere apparaten waarop geschaakt of geanalyseerd kan worden in het spelersgebied bij zich te dragen.

Echter, in het wedstrijdreglement van de KNSB en ook van de NBSB is opgenomen dat het is toegestaan om dergelijke apparaten in een tas of jas van een speler op te bergen,
mits het apparaat volledig is uitgeschakeld. Het is voor een speler niet toegestaan om zonder toestemming van de arbiter een tas of jas met daarin een dergelijk apparaat bij zich te dragen. Als geconstateerd wordt dat een speler zo’n apparaat die uit staat bij zich draagt in het spelersgebied, dan krijgt hij/zij een waarschuwing. Alleen als een speler betrapt wordt met een telefoon of een ander elektronisch communicatiemiddel dat aan staat verliest de betreffende speler de partij, tenzij de arbiter anders beslist. Wel wordt iedere betrokkene geadviseerd om zo weinig mogelijk apparatuur bij zich te hebben, meegenomen apparatuur eventueel in bewaring te geven, maar in elk geval uit te schakelen.

Met andere woorden: niet alleen het afgaan van een GSM, maar zelfs een GSM dat aan staat bij je dragen leidt tot verlies van de partij

 Ik hoop dat e.e.a. duidelijk is, maar ik kan me voorstellen dat het nogal warrig overkomt. Ik zal zaterdag 1 november tijdens onze eerst thuiswedstrijd deze regel nog even toelichten.

Ton van Roon